Clinica Magnum

Anestezie generală

Programare

Clinica Magnum

Tratament stomatologic în somn

Tratamentul stomatologic cu anestezie generală sau sedare conștientă reprezintă o opțiune pentru pacienții care se confruntă cu o teamă extremă de procedurile dentare sau pentru cei care au nevoie de intervenții complexe care ar fi dureroase sau incomode cu anestezia locală.

Anestezia generală este o stare de pierdere temporară a conștienței, indusă prin administrarea de medicamente intravenoase, iar respirația este asistată mecanic. Procedurile dentare efectuate sub anestezie generală sunt realizate în sala de operație și sunt monitorizate de către un anestezist. Această opțiune de tratament este recomandată pentru intervenții complexe și lungi, în special pentru copiii mici sau pentru pacienții cu nevoi medicale speciale.

Sedarea conștientă, cunoscută și sub numele de sedare intravenoasă (IV) sau sedare asistată, este o tehnică prin care pacientul este adormit parțial, dar poate răspunde la comenzi simple. Medicamentele sedative sunt administrate prin intermediul unei perfuzii intravenoase și pot fi ajustate pe parcursul procedurii în funcție de nevoile individuale ale pacientului. Procedurile dentare efectuate sub sedare conștientă sunt realizate într-un cabinet stomatologic sub supravegherea unui medic anestezist sau a unui asistent medical specializat.

Atât anestezia generală, cât și sedarea conștientă sunt sigure și eficiente, cu riscuri minime pentru pacienți. Cu toate acestea, ca orice procedură medicală, există riscuri și complicații asociate cu utilizarea anesteziei generale sau a sedării conștiente. Pacienții trebuie să discute cu medicul lor stomatolog și cu medicul anestezist despre opțiunile de anestezie disponibile și despre riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni.

MEDIC ANESTEZIOLOG-REANIMATOLOG

Dr. Sorin Șova

Medic anesteziolog-reanimatolog cu experiență de peste 10 ani.
Medic coordonator catedra de Anestiziologie și Terapie Intensivă Nr.1 „Valeriu Gereg”.

Absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” – 2012.

  • Scientific Conference with International Participation of Residents and Young Researchers in Anesthesiology ant Intensive Care, Chișinău, Republica Moldova – 2019.
  • Stagiu practic Institutul Regional de Oncologie Iași, secția Anestezie și terapie Intensivă, Iași, România – 2019.
  • Workshop Ventilare Noninvazivă, Iași, România – 2019.
  • Conferință Realizări și Perspective în Anestezie Inhalatorie, Chișinău, Republica Moldova – 2018.
  • Curs Internațional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie și Terapie IntensivăCongres European al Societății de Computing și Tehnologie în Anestezie și Terapie IntensivăCongres Național al Societății de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova – 2018.
  • Curs Committee for the European Education in Anaesthesiology – Respiratory System and Thorax, Chișinău, Republica Moldova, 2018.
  • Cursul Național de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, Timișoara, România – 2017.
  • Conferință Medicina Somnului și Ventilație Non-Invazivă cu participare internațională, Chișinău, Republica Moldova – 2017.
  • Curs „Specific domains of perioperative medicine” al Committee for the European Education in Anesthesiology, Chișinău, Republica Moldova – 2017.
  • Cursul Național de Ghiduri și protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, Timișoara, România – 2016.
  • Simpozion cu participare internațională „Urgențe Respiratorii” REACH-4-Moldova, Chișinău, Republica Moldova – 2016.
  • Curs „Neurology, regional anaesthesia and pain management” al Committee for the European Education in Anesthesiology, Chișinău, Republica Moldova – 2016.
  • International Congress of Moldovan Society for the Study and Managment of Pain, Chișinau, Republica Moldova – 2016.
  • Seminar republican de Anesteziologie și Reanimatologie ” Optimizarea administrării medicației la pacientul în anestezie și terapie intensivă (Protocolul clinic standardizat în anesteziologie)”, Chișinau, republica Moldova – 2013.
Dr. Sorin Șova

Avantaje

  • Pacienții care se confruntă cu frică sau anxietate în legătură cu procedurile stomatologice pot beneficia de anestezia generală sau sedare conștientă pentru a se simți mai relaxați și confortabili pe parcursul intervențiilor.
  • Anestezia generală sau sedarea conștientă ajută la controlul durerii și disconfortului în timpul procedurilor stomatologice, ceea ce poate face experiența mai plăcută și mai ușor de tolerat pentru pacienți.
  • Anestezia generală sau sedarea conștientă contribuie la efectuarea procedurilor stomatologice mai eficient, deoarece pacienții sunt mai relaxați și mai cooperanți.
  • Anestezia generală sau sedarea conștientă pot fi utilizate pentru a trata pacienții cu nevoi speciale, cum ar fi copiii mici sau pacienții cu dizabilități sau nevoi medicale speciale.
  • Anestezia generală sau sedarea conștientă pot fi utile pentru proceduri stomatologice cu o durată mai lungă sau mai complexe, care sunt mai dificile sau inconfortabile pentru pacienți cu anestezie locală.
  • Anestezia generală sau sedarea conștientă sunt efectuate sub supravegherea unui anestezist sau a unui specialist în asistență medicală, ceea ce asigură siguranța și confortul pacientului în timpul procedurii. În general, tratamentul stomatologic cu anestezie generală sau sedare conștientă poate fi o opțiune optimă pentru pacienții care au nevoie de proceduri stomatologice, dar se confruntă cu frică sau anxietate în legătură cu tratamentul sau care necesită intervenții complexe.